Whisky single malt
Kieliszek
Wbrew obiegowej opinii whisky single malt najlepiej smakuje pita nie z „literatek”, tylko ze szklaneczek w kształcie tulipana. Profesjonalne kieliszki degustacyjne są kryształowe, kalibrowane i mają kształt kieliszków do koniaku: szerokie u spodu i lekko zwężające się u góry.
Rozcieńczenie
Whisky należy do mocnych alkoholi i prawie zawsze rozcieńcza się ją wodą. Ma to podwójne znaczenie: z jednej strony pozbawia trunek ostrości, która paraliżuje kubki smakowe i znieczula nos; z drugiej, woda „otwiera” whisky tj. uwalnia z niej lotne cząsteczki aromatyczne. Choć stopień rozcieńczenia whisky zależy od indywidualnych upodobań, przyjmuje się, że optymalna ilość wody to 1/4, lub 1/3 na kieliszek whisky o mocy 40% W przypadku whisky single cask, woda może wynosić nawet połowę objętości trunku.
Woda
Do rozcieńczania whisky używa się wody wyłącznie niegazowanej. Najlepiej żeby była to woda miękka i pozbawiona smaku i zapachu. Najwięksi zapaleńcy kupują wodę z tej samej gorzelni, w której otrzymano destylat- często cena jednej butelki jest równa, jeśli nie większa od ceny samej whisky.
Whisky typu blended
Dla blendów nie istnieją żadne reguły: podaje się je w „literatkach”, rozcieńcza wodą, schładza kostkami lodu i, co najgorsze, dodaje coli. Powszechnie używana do większości drinków na bazie whisky. Zdecydowanie bardziej niż w przypadku whisky single malt, podawanie blendów zależy od naszych indywidualnych upodobań.