Destylaty - Poradnik
Wszystko co powinieneś wiedzieć o Whisky i Destylatach home oferta sklep PIWO WINO DESTYLATY PRZETWÓRSTWO kontakt

Rodzaje

 

 

W Polsce wódki dzieli się na czyste i gatunkowe.

 

Wódki czyste są wysokoprocentowymi (38-75) alkoholami neutralnymi pod względem aromatu, smaku i barwy. Uzyskuje się je przez zmieszanie w odpowiedniej proporcji spirytusu rektyfikowanego z wodą. W zależności od rodzaju użytego spirytusu, wódki dzieli się na 4 rodzaje: zwykłe, wyborowe, luksusowe i mieszane. Różnica między nimi sprowadza się do zawartości zanieczyszczeń, jakie pozostają w spirytusie po rektyfikacji. Najczystsze wódki określa się często terminem „premium”.

 

Wódki gatunkowe to wódki aromatyzowane owocami lub ziołami. Wyrabia się je ze spirytusów zbożowych, owocowych lub winnych. Spirytusy zbożowe leżakowane są w dębowych beczkach przez co najmniej 3 lata, natomiast owocowe i winne, przez co najmniej 6 miesięcy. Wódkę gatunkową doprawia się również nalewami, destylatami lub moszczem. Niekiedy aromatyzuje się ją także sztucznymi zapachami. Wśród wódek gatunkowych wyróżnia się wódki wytrawne, półwytrawne, słodkie i półsłodkie.