PIWO - Wskazówki
Temperatura
Bardzo ważne jest, aby temperatura brzeczki w czasie całego procesu warzenia utrzymywana była na poziomie 21-27°C. Nieodpowiednia temperatura ograniczy aktywność drożdży i wpłynie niekorzystnie na jakość piwa
Jakość wody
Do wyrobu piwa można w zasadzie użyć wody z kranu. Jeżeli w rejonie, w którym mieszkasz woda jest silnie chlorowana, radzimy ją wcześniej przegotować. Przegotowana woda pozbawiona jest jednak tlenu. Przygotowując brzeczkę staraj się wodę napowietrzyć przelewając ją wąskim strumieniem - tlen jest niezbędny dla rozwoju drożdży. Jeżeli używana przez Ciebie woda nie jest zbyt smaczna, spróbuj ją przefiltrować lub wykorzystaj wodę z innego źródła.
Zakup butelek
Przystępując do pierwszego warzenia piwa zaopatrz się w komplet nowych, mocnych, ciśnieniowych butelek np. typu Europa o pojemności 500ml. Kupując nowe butelki będziesz pewny, że są czyste, odpowiedniej jakości i będziesz mógł je używać do kolejnych nastawów.
Mycie butelek
Dla zminimalizowania ryzyka zakażenia piwa butelki należy umyć w ciepłej wodzie, starając się, jeśli to możliwe, nie używać detergentów i wypłukać dokładnie w gorącej wodzie (w celu sterylizacji). Do mycia butelek można użyć środek dezynfekcyjny np. podchloryn sodu, pamiętaj jednak o dokładnym wypłukaniu butelek!