Zbyt mała ilość gazu w piwie

 

Pytanie:

 

 Moje piwo ma niewielką ilość gazu i nikłą, szybko opadającą piankę. Co może być tego przyczyną? Odpowiedź: Najczęstsze przyczyny otrzymania piwa z małą ilością gazu to:

* zbyt mała ilość cukru dodanego do butelek,

* przechowywanie butelek w za niskiej temperaturze, co ograniczyło przebieg drugiej fermentacji,

* zbyt długie przetrzymywanie piwa w balonie po zakończeniu pierwszej fermentacji,

* odfiltrowanie drożdży z brzeczki po pierwszej fermentacji lub nadmierne sklarowanie piwa,

* pozostawienie napełnionych butelek w zbyt wysokiej temperaturze i co za tym idzie, zabicie komórek drożdży,

* nieszczelne zakapslowanie butelek. Najczęstszymi przyczynami słabego pienienia piwa są:

* niedokładne umycie butelek (pozostałość detergentów, produktów spożywczych itp.) - butelki można wysterylizować w kuchence mikrofalowej, gotując w nich przez chwilę wodę,

* nadmiar środków dezynfekcyjnych,

* zbyt wysoka zawartość alkoholu - może to być spowodowane dodaniem za dużej ilości cukru do brzeczki,

* nadmierna ilość drożdży podczas drugiej fermentacji w butelkach,

* dodanie zbyt dużej ilości cukru do pierwszej fermentacji, co uniemożliwia prawidłowe wchłanianie CO2,

* trzymanie butelek w zbyt wysokiej temperaturze, co powoduje zabicie drożdży.

PIWO WINO DESTYLATY PRZETWÓRSTWO kontakt Piwo - Poradnik
czyli wszystko co powinieneś wiedzieć o Piwie