Zbyt mała ilość gazu w piwie
Pytanie:
Moje piwo ma niewielką ilość gazu i nikłą, szybko opadającą piankę. Co może być tego przyczyną? Odpowiedź: Najczęstsze przyczyny otrzymania piwa z małą ilością gazu to:
* zbyt mała ilość cukru dodanego do butelek,
* przechowywanie butelek w za niskiej temperaturze, co ograniczyło przebieg drugiej fermentacji,
* zbyt długie przetrzymywanie piwa w balonie po zakończeniu pierwszej fermentacji,
* odfiltrowanie drożdży z brzeczki po pierwszej fermentacji lub nadmierne sklarowanie piwa,
* pozostawienie napełnionych butelek w zbyt wysokiej temperaturze i co za tym idzie, zabicie komórek drożdży,
* nieszczelne zakapslowanie butelek. Najczęstszymi przyczynami słabego pienienia piwa są:
* niedokładne umycie butelek (pozostałość detergentów, produktów spożywczych itp.) - butelki można wysterylizować w kuchence mikrofalowej, gotując w nich przez chwilę wodę,
* nadmiar środków dezynfekcyjnych,
* zbyt wysoka zawartość alkoholu - może to być spowodowane dodaniem za dużej ilości cukru do brzeczki,
* nadmierna ilość drożdży podczas drugiej fermentacji w butelkach,
* dodanie zbyt dużej ilości cukru do pierwszej fermentacji, co uniemożliwia prawidłowe wchłanianie CO2,
* trzymanie butelek w zbyt wysokiej temperaturze, co powoduje zabicie drożdży.