Zbyt gwałtowna fermentacja

 

Pytanie:

 

Dlaczego fermentacja w balonie przebiega bardzo gwałtownie i przez rurkę fermentacyjną wydobywa się piana?. Odpowiedź: Zbyt gwałtowne pienienie podczas fermentacji może być spowodowane przygotowaniem zbyt zagęszczonej brzeczki. Produkowany przez firmę Coopers koncentrat słodowy należy rozcieńczyć dokładnie według przepisu. Innym powodem wydobywania się piany podczas fermentacji może być użycie zbyt małego pojemnika, dla bezpieczeństwa polecamy użycie balonu o pojemności 34l. Jeżeli jednak fermentację prowadzimy w mniejszym balonie proponujemy by na czas burzliwej fermentacji zdjąć korek z rurką fermentacyjną i zakryć wylot balonu luźnym czopem z waty. Po 20-30 godzinach, kiedy poziom piany zacznie się obniżać należy ponownie założyć korek z rurką fermentacyjną pamiętając, by wylot rurki nie dotykał powierzchni piany. Dobrym wyjściem z sytuacji może być dodawanie nie całej porcji wody przed fermentacją a pozostawienie 2 litrów i dodanie jej po jednym, dwóch dniach procesu. Alternatywą może być też zastąpienie rurki fermentacyjnej wężykiem, którego jeden koniec umieszczony jest w otworze korka do balonu, drugi natomiast w dostawionym, wypełnionym wodą naczyniu. Zjawisku nadmiernego pienienia może sprzyjać również zbyt wysoka temperatura. Naszym podstawowym zadaniem podczas fermentacji powinno być, więc utrzymywanie stałej temperatury, w przedziale 21-24°C. Szczególną uwagę należy zwrócić na temperaturę w momencie dodawania drożdży. Nie należy dodawać drożdży, gdy temperatura brzeczki jest wyższa niż - 24°C.

PIWO WINO DESTYLATY PRZETWÓRSTWO kontakt Piwo - Poradnik
czyli wszystko co powinieneś wiedzieć o Piwie