Zbyt silnie gazowane piwo

 

Pytanie:

 

Moje piwo ma zbyt dużo gazu, silnie się pieni i nawet kilka butelek eksplodowało. Czemu tak się dzieje?. Odpowiedź: Jest kilka przyczyn powodujących nadmierne gazowanie piwa: * dodanie za dużej ilości cukru do butelek. Powinno być dodane 4g cukru do każdej 500ml butelki lub proporcjonalnie - 6 g cukru do butelki o pojemności 750ml. Jest bardzo ważne, by nie przekraczać tych dawek – dodając cukier do butelek wygodnie i bezpiecznie jest używać dobrze wykalibrowanej miarki, * zbyt wczesne rozlanie piwa do butelek. W tej sytuacji nie przefermentowany w balonie cukier, trafił do butelek i po dodaniu kolejnej porcji cukru, wytworzył się jego nadmiar, a to w konsekwencji spowodowało nadmierną produkcję gazu. Kiedy ciśnienie w butelce jest za wysokie butelki mogą eksplodować. Pamiętajmy, więc o zmierzeniu areometrem gęstości piwa po pierwszej fermentacji i sprawdzeniu w ten sposób czy piwo jest gotowe do przelania do butelek(cukromierz powinien wskazywać 1°Blg), * zakażenie piwa - w sytuacji zakażenia, piwo może stać się mocno nagazowane, * trzymanie butelek z piwem w zbyt wysokiej temperaturze (np. nagrzewane słońcem).

PIWO WINO DESTYLATY PRZETWÓRSTWO kontakt Piwo - Poradnik
czyli wszystko co powinieneś wiedzieć o Piwie