Piwo jest napojem zawierającym 3-7% alkoholu etylowego. Wyróżniamy 4 podstawowe i naturalne składniki potrzebne do jego produkcji: woda, słód, szyszki chmielowe i drożdże.
Słód stanowią wysuszone kiełki zbożowe; z reguły jęczmienne, rzadziej pszeniczne. Drożdże dokonują procesu fermentacji i to dzięki nim, z cukrów zawartych w słodzie, powstaje alkohol etylowy.
Wbrew obiegowym opiniom, chmiel nie jest najważniejszym składnikiem mieszanki, z której powstaje piwo, bo na 1 jej litr przypadają tylko 2 gramy szyszek chmielowych. Jest to więc coś w rodzaju przyprawy.
Piwo spożywane w dużych ilościach jest toksyczne. Jednak, systematyczne i bardzo umiarkowane picie ma pozytywny wpływ na organizm człowieka. Oto najważniejsze efekty:
uspokajający i hipotensyjny (obniżający ciśnienie krwi)
nasenny
bakteriobójczy
pobudzający trawienie i łaknienie
moczopędny
Głównymi substancjami czynnymi piwa są kwasy alfa-goryczowe i beta-goryczowe, pochodzące z chmielu. To one nadają temu napojowi tak charakterystyczny, gorzki smak i to one wzmagają łaknienie. One też wykazują działanie toksyczne na bakterie Gram-dodatnie.
Za efekt uspokajający i nasenny odpowiada związek o skomplikowanej nazwie:
2-metylo-3-buteno-2-ol, który powstaje z kwasów alfa-goryczowych.
W piwie znajdują się też związki flawonoidowe o działaniu przeciwutleniającym. Są to głównie pochodne kwercetyny, kemferolu oraz charakterystyczny dla chmielu ksantohumnol. Przypisuje mu się działanie antynowotworowe, ale jego stężenie w piwie jest niewielkie.
Chmiel zawiera w swoim olejku eterycznym około 200 różnych substancji lotnych. To one odpowiadają za bukiet zapachowy piwa. Zaliczamy do nich głównie: mircen, humulen i farnezen.
Piwo jest ponadto bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy H i PP. Nie zawiera ono cholesterolu, a także tłuszczów i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K).
Maltoza jest podstawowym cukrem piwa. Jest ono dość tuczące, bo liczba kilokalorii, zawarta w litrze piwa jest mniej więcej równa liczbie kilokalorii 1 litra soku owocowego.
Pozostaje jeszcze tutaj wspomnieć o charakterystycznej piwnej pianie. Powstaje ona w wyniku współdziałania pęcherzyków dwutlenku węgla z proteinami, pochodzącymi ze słodu.