Hipokrates, twórca podwalin współczesnej medycyny, gorliwie zalecał stosowanie piwa jako środka leczniczego. Pisał: „Gdy chorzy odczuwają silne pragnienie, powinni pić sok jęczmienny”. Tysiąc lat później wtórował mu profesor szkoły lekarskiej z Salerno, Jan z Mediolanu, według którego: „Piwo zagęszcza limfę, daje siły, daje jędrność, krwistość, prowokuje urynę, koi bóle brzucha, zaokrągla i odświeża z lekka…”. W średniowiecznej Europie piwo stanowiło panaceum na wiele groźnych chorób. Warzyli je w końcu mnisi, którzy używali wyłącznie naturalnych surowców, bogatych w proteiny, sole mineralne i witaminy. W następnych stuleciach piwo chroniło mieszkańców miast przed epidemiami cholery, duru brzusznego i tyfusu. W XX wieku wielu naukowców, takich jak: Bellin du Coteau-Vincent z Francji, Bergman i Georgi z Niemiec, Sepelli, Liguerri i Rossi z Włoch oraz Hilary Borchard z Polski, uznało piwo za napój o dużej wartości zdrowotnej…
Zawartość
-woda (do 90%)
-alkohol (ok. 2/3 wartości kalorycznej piwa)
-cukry (glukoza, fruktoza i sacharoza);
-białka i aminokwasy (metionina, lizyna, walina, fenyloanilina)
-składniki mineralne: żelazo, fosfor, wapń, potas i magnez;
-witaminy: B, E, A, C, PP;
-proteiny;
Charakterystyka
-wartość kaloryczna piwa uzależniona jest od zawartości alkoholu i cukrów w piwie. Kalorie pochodzące z alkoholu są magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej;
-1 litr piwa pokrywa dzienne zapotrzebowanie na metioninę i lizynę w 27%, walinę w 29%, zaś fenyloanilinę w 46%;
-piwo zawiera witaminę B (ułatwiające procesy trawienne i regulujące przemianę materii), witaminę E i A (chroniące przed zawałem) oraz witaminę PP (chroniącą przed gruźlicą);
-w jednym piwie znajduje się tyle protein, ile w jednej szklane soku grejpfrutowego;
-piwo bogate jest w składniki mineralne: żelazo (zabezpiecza przed anemią), fosfor i wapń (potrzebne do wzrostu zębów i kości) oraz potas i magnez (wspomagające metabolizm);
-żywice pochodzące z szyszek chmielu mają właściwości bakteriobójcze. -Ponadto w szyszkach chmielu zawarta jest lupulina i humulina- substancje, które mają właściwości zapobiegające nowotworom, łagodzą dolegliwości przy bolesnych podrażnieniach pęcherza oraz działają jako środek uspokajający oraz pobudzający apetyt;
-substancje goryczkowe oraz kwas węglowy pobudzają pracę żołądka;
Właściwości medyczne
-piwo stymuluje funkcje żołądka, ułatwiając procesy trawienne;
-stymuluje pracę wątroby i zapobiega marskości;
-poprawia apetyt;
-dostarcza cennych kalorii;
-orzeźwia i odświeża;
-ma właściwości pobudzające i uspokajające;
-pomaga w zaburzeniach gastrycznych;
-zapobiega gruźlicy;
-korzystnie wpływa na pracę nerek;
-rekompensuje utratę wody i soli mineralnych po dużym wysiłku;
-łagodzi nerwobóle;
Przeciwwskazania
-piwa nie powinny pić osoby chore na cukrzycę, owrzodzenie żołądka, dwunastnicy oraz zapalenie trzustki; kobiety w ciąży;