Hipokrates, twórca podwalin współczesnej medycyny, gorliwie zalecał stosowanie piwa jako środka leczniczego. Pisał: „Gdy chorzy odczuwają silne pragnienie, powinni pić sok jęczmienny”. Tysiąc lat później wtórował mu profesor szkoły lekarskiej z Salerno, Jan z Mediolanu, według którego: „Piwo zagęszcza limfę, daje siły, daje jędrność, krwistość, prowokuje urynę, koi bóle brzucha, zaokrągla i odświeża z lekka…”. W średniowiecznej Europie piwo stanowiło panaceum na wiele groźnych chorób. Warzyli je w końcu mnisi, którzy używali wyłącznie naturalnych surowców, bogatych w proteiny, sole mineralne i witaminy. W następnych stuleciach piwo chroniło mieszkańców miast przed epidemiami cholery, duru brzusznego i tyfusu. W XX wieku wielu naukowców, takich jak: Bellin du Coteau-Vincent z Francji, Bergman i Georgi z Niemiec, Sepelli, Liguerri i Rossi z Włoch oraz Hilary Borchard z Polski, uznało piwo za napój o dużej wartości zdrowotnej…

 

Zawartość

-woda (do 90%)

-alkohol (ok. 2/3 wartości kalorycznej piwa)

-cukry (glukoza, fruktoza i sacharoza);

-białka i aminokwasy (metionina, lizyna, walina, fenyloanilina)

-składniki mineralne: żelazo, fosfor, wapń, potas i magnez;

-witaminy: B, E, A, C, PP;

-proteiny;

 

Charakterystyka

-wartość kaloryczna piwa uzależniona jest od zawartości alkoholu i cukrów w piwie. Kalorie pochodzące z alkoholu są magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej;

-1 litr piwa pokrywa dzienne zapotrzebowanie na metioninę i lizynę w 27%, walinę w 29%, zaś fenyloanilinę w 46%;

-piwo zawiera witaminę B (ułatwiające procesy trawienne i regulujące przemianę materii), witaminę E i A (chroniące przed zawałem) oraz witaminę PP (chroniącą przed gruźlicą);

-w jednym piwie znajduje się tyle protein, ile w jednej szklane soku grejpfrutowego;

-piwo bogate jest w składniki mineralne: żelazo (zabezpiecza przed anemią), fosfor i wapń (potrzebne do wzrostu zębów i kości) oraz potas i magnez (wspomagające metabolizm);

-żywice pochodzące z szyszek chmielu mają właściwości bakteriobójcze. -Ponadto w szyszkach chmielu zawarta jest lupulina i humulina- substancje, które mają właściwości zapobiegające nowotworom, łagodzą dolegliwości przy bolesnych podrażnieniach pęcherza oraz działają jako środek uspokajający oraz pobudzający apetyt;

-substancje goryczkowe oraz kwas węglowy pobudzają pracę żołądka;

 

Właściwości medyczne

-piwo stymuluje funkcje żołądka, ułatwiając procesy trawienne;

-stymuluje pracę wątroby i zapobiega marskości;

-poprawia apetyt;

-dostarcza cennych kalorii;

-orzeźwia i odświeża;

-ma właściwości pobudzające i uspokajające;

-pomaga w zaburzeniach gastrycznych;

-zapobiega gruźlicy;

-korzystnie wpływa na pracę nerek;

-rekompensuje utratę wody i soli mineralnych po dużym wysiłku;

-łagodzi nerwobóle;

 

Przeciwwskazania

-piwa nie powinny pić osoby chore na cukrzycę, owrzodzenie żołądka, dwunastnicy oraz zapalenie trzustki; kobiety w ciąży;

 

PIWO WINO DESTYLATY PRZETWÓRSTWO kontakt Piwo - Poradnik
czyli wszystko co powinieneś wiedzieć o Piwie