Zdejmowanie kapturka

 

Zadaniem kapturka jest przede wszystkim zdobienie butelki i ochrona wina. Dzięki niemu wymiana gazowa pomiędzy winem a powietrzem ulega spowolnieniu, a korek chroniony jest przed składającym w nim jaja molem korkowym. Ponadto kapturek gwarantuje, że nikt przedtem danego wina nie otwierał. Jeśli nie posiadamy odpowiedniego narzędzia, nie zawsze łatwo go usunąć.

 

Najłatwiej kapturek zdjąć używając tzw. „odcinacza do kapturków”, czyli owalnego urządzenia z dwoma ostrzami, którym obraca się dookoła szyjki butelki odcinając kapturek. Jest to najszybsza i najwygodniejsza metoda na zdjęcie kapturka. W przypadku gdy nie dysponujemy odcinaczem, jedynym rozwiązaniem (w żadnym wypadku nie można kapturka zostawiać ani zdzierać go korkociągiem) jest odcięcie go nożem: ostrze przykładamy do samego zwieńczenia kapturka i obracamy nóż dookoła szyjki. Następnie zdejmujemy odcięty wierzch kapturka.

 

Nie zawsze używanie odcinacza do kapturków lub noża jest konieczne. Czasami zdarzają się kapturki wykonane ze sztucznego tworzywa wyposażone w perforację, albo „języczek”, które wystarczy odgiąć i oderwać.

PIWO WINO DESTYLATY PRZETWÓRSTWO kontakt Wino - poradnik
 Wszystko co powinieneś o Winie home oferta sklep