Podawanie wina

 

Degustacja wina nie jest jedynym przykładem, w którym kultura i wino spotykają się na jednej płaszczyźnie- także jego serwowanie zalicza się do cennych umiejętności, które świadczą o wysokim poziomie kultury osobistej i które przydają się nie tylko kelnerom w ekskluzywnych restauracjach.

 

Warto pamiętać, że za zwyczajami związanymi z nalewaniem wina często stoi wielowiekowa tradycja, której znajomość pozwala na zwiększenie naszego prestiżu jako gospodarzy. W końcu Chateau Haut-Brion z regionu Bordeaux pity z butelki albo podawany w kubkach może wywołać u naszych gości jedynie konsternację graniczącą z odrazą. Nie trzeba jednak przytaczać aż tak drastycznych przykładów- już nalanie białego wina do niewłaściwych kieliszków albo schłodzenie wina, które powinno być podawane w temperaturze pokojowej może zaszkodzić naszej reputacji i doprowadzić do absencji niektórych gości na kolejnej proszonej kolacji.

 

Dlatego znajomość zasad związanych z serwowaniem wina przydaje się nie tylko do zapobiegania drwiącym uśmieszkom naszych gości, ale także do wywoływania wrażenia, że my, panowie i panie domu, wiemy, co to jest dobre wino, jaka jest jego wartość i jak się je podaje- stosownie do szacunku, jakim darzymy naszych biesiadników.

PIWO WINO DESTYLATY PRZETWÓRSTWO kontakt Wino - poradnik
 Wszystko co powinieneś o Winie home oferta sklep