Na charakterystyczny smak wina wpływa wiele rozmaitych czynników, w tym cały wachlarz zapachów winnych. Pojedyncze szczepy winogron mają swoje własne aromaty, które na ogół łatwo rozpoznać- gorzej, kiedy białe albo częściej czerwone wina otrzymywane są z połączenia kilku odmian winogron. Wtedy wyszczególnienie pojedynczych aromatów może okazać się nie lada wyzwaniem, któremu potrafią sprostać najbardziej wytrawni degustatorzy albo osoby posiadające niezwykle wyczulone powonienie. Nie znaczy to jednak, że amatorzy pozbawieni są tej szansy- wręcz przeciwnie- i oni z dużym powodzeniem rozpoznają aromaty wina i oceniają ich jakość. Bardzo w tym pomocne są znajdujące się poniżej tabele: jedna różnicująca aromaty ze względu na ich pochodzenie, a druga dzielące je na grupy aromatyczne, poszczególne aromaty i podająca przykłady ich występowania w różnych szczepach win białych i czerwonych.

 

 

Aromaty wyczuwalne w winie możemy podzielić na trzy grupy:

 

 

Aromaty pierwotne – pochodzące z samych winogron, charakterystyczne dla danych odmian i szczepów;

 

 

Aromaty fermentacyjne –aromaty powstałe podczas procesu fermentacji wina;

 

 

Aromaty leżakowe – aromaty powstające podczas dojrzewania win w beczkach dębowych oraz butelkach;

 

 

Czarna porzeczka

Róże

Fiołki

Wiśnie

Malina

Jeżyny

Borówki

Trawa

Pokrzywa

Papryka

 

Orzechy

Pieprz

Miód

Gruszka

Ananas

Banan

Masło

Skórka chleba

Mango

Brzoskwinia

 

Kakao

Czekolada

Tytoń

Drewno cedrowe

Karmel

Smoła

Goździki

Wanilia

Suszone owoce

Przyprawy

 

Aromaty można podzielić także na grupy aromatyczne i poszczególne aromaty wyczuwalne w winach czerwonych, białych i różowych. Są to aromaty: owocowe, kwiatowe, roślinne, zwierzęce, balsamiczne, drzewne, chemiczne, korzenne, dymne i orzechowe.

 

PIWO WINO DESTYLATY PRZETWÓRSTWO kontakt Wino - poradnik
 Wszystko co powinieneś o Winie home oferta sklep